Hoe kan een fietstocht u helpen bij het kiezen van een wijk?
Voor de meeste mensen is het kiezen van een wijk een hele opgave. En dat is natuurlijk volkomen begrijpelijk! We praten immers over uw toekomst - wanneer weet u nou of Holtenbroek daadwerkelijk een optie voor u is?
Helaas hebben wij geen antwoord op deze vraag, het zal geen verassing zijn dat iedereen naar andere dingen kijkt bij het kiezen van een wijk, hondenliefhebbers kijken naar de groenvoorziening, zoekt u een hechte gemeenschap dan wordt er gelet op de sociale cohesie, en zo zou ik persoonlijk op de omgeving letten - iedereen heeft zo zijn eigen prioriteiten.
De persoon die het beste aan kan geven wat u belangrijk vindt in een wijk, bent uzelf. Toch kunnen wij wel degelijk iets voor u betekenen. We kunnen u helpen met het ontdekken van de wijk doormiddel van een door ons uitgezette fietstocht - zo laten we u kennis maken met Holtenbroek zodat u zelf een mening kan vormen, dát is ons streven!
U kunt er natuurlijk voor kiezen om er op uit te gaan en de buurt op deze manier te verkennen, óf u kunt de fietstocht virtueel volgen doormiddel van het door ons geleverde materiaal. Daarnaast zullen wij bij de aandachtspunten langs de route zo veel mogelijk informatie geven.
De fietstocht
We hebben een aantal MUST SEE trekpleisters in Holtenbroek voor u geselecteerd, van een knap staaltje kunst tot een antiek boederijtje - met ons als gids bent u binnen de kortste keren bekend met de ins en outs van Holtenbroek.
De route loopt als volgt:
Op de route ziet u in totaal 10 punten liggen, deze punten bestaan uit de volgende locaties:
1) Speeltuin de Regenboog: de naam heeft deze speeltuin te danken aan zijn kleurrijke uiterlijk, opgericht in 2009, de Regenboog is ideaal voor ouders met jonge kinderen. De speeltuin is zo aangepast dat ook kinderen met een handicap zich helemaal kunnen uitleven. De speeltuin dient ook als ontmoetingsplek voor jonge ouders. Als u een kinderen heeft, is dit wellicht een mooie locatie om even langs te lopen. In Holtenbroek vindt men een aantal leuke speeltuintjes, maar de Regenboog is verreweg de grootste. De regenboog brengt kinderen en ouders in contact, en brengt zo verbondenheid (sociale cohesie).
2) Winkelcentrum Holtenbroek: de naam zegt het al, dit is hét hart van Holtenbroek. Het winkelcentrum is voorzien van een ruim aantal winkels, maar daarnaast is er ook aandacht voor cultuur. Zo wordt er 28 maart 2015 een tentoonstelling georganiseerd waardoor men kan genieten van een aantal kunstwerken tijdens het winkelen. Op eerste gezicht lijkt Holtenbroek niet zozeer een creatieve wijk, maar het winkelcentrum doet anders denken! Mensen uit de hele wijk verzamelen zich hier om hun boodschappen te doen, het verzorgingsgebied (het gebied waar de gebruikers van een voorziening wonen) is ongeveer even groot als Holtenbroek zelf. Boven het winkelcentrum hangen kleurrijke balkons, wie kent ze niet? Monique, zie Gesprek met bewoners, zegt over de balkons: “Ze voegen toch een stukje kleur toe aan de wijk. Langs dit gebouw komen maakt het boodschappen doen toch wat leuker. Net nog, ik fiets naar deze jumbo toe, en de zon schijnt door dat gekleurde glas heen. Zonder als die kleuren was het een heel saai en lelijk gebouw geweest” De balkons voegen een hoop karakter toe aan de wijk en de inwoners van Holtenbroek willen ze dan ook voor geen goud missen.
3) Het Wijkcentrum: Hier komen mensen met verschillende culturele achtergronden samen om zo de dag door te spreken. Een ontmoetingsplek die van groot belang is voor de wijk. Het wijkcentrum spoort dit aan, met als voornaamste doelstelling dat mensen op een gemakkelijke manier met elkaar kunnen communiceren om zo de leefbaarheid in Holtenbroek te verbeteren. Er is aandacht voor zowel kinderen, jongeren als volwassenen. Men wil de problemen die de wijk kent tackelen door de sociale cohesie te verbeteren en zaken als overlast tegen te gaan. Een mooi initatief. Woensdag 25 maart is Holtenbroek nóg een ontmoetingsplek rijker genaamd ''BuitenGewoon''.
4) De Wijkagent: Overal in Zwolle zijn wijkagenten geplaatst. In Holtenbroek is dat Lourens Koops. Meneer Koops werkt in Holtenbroek en bedrijfsterrein Voorst. Hij is aanspreekbaar tijdens zijn vaste spreekuur op maandagavond in Noord-Zwolle, op Willaertstraat 2. Dankzij meneer Koops, maar ook dankzij de andere agenten en het politieteam, ontstaat er meer veiligheid in Westenholte, waardoor de mensen zich vrijer en meer beschermd voelen. Dit is natuurlijk erg belangrijk in een wijk die toch zijn problemen kent. Meneer Koops draagt bij aan de subjectieve sociale veiligheid.
5) Deltion: Deltion is een regionaal onderwijscentrum voor zowel middelbaar beroepsonderwijs (mbo) als volwassenonderwijs. De reikwijdte van Deltion is vrij groot - mensen vanuit heel Zwolle komen naar het deltion om hun diploma binnen te slepen. De beschikbaarheid van hoger onderwijs in een wijk is altijd een groot voordeel voor al haar inwoners, en de komst van Deltion heeft Holtenbroek een stuk aantrekkelijker gemaakt. Heeft u pubers op het vmbo, of bent u zelf geintereseerd in de verschillende vormen van volwasseneducatie? Fiets er even langs en krijg een indruk van de school.

Hierboven ziet u het kunstwerk van Renier Lagendijk, genaamd: 'De Boom'. Het werk verwijst naar Holtenbroek. Holten betekent kreupelhoud en broek betekend drassig land. Dit heeft alles te maken met de geschiedenis van Holtenboek - de wijk is opgepolderd en bestond eerst voornamelijk uit een moeras gebied. Dit kunstwerk, in opdracht van het Deltion college, verwijst hier naar.
6) Palestrinalaan: deze straat heeft inmiddels een beruchte naam gekregen, ondanks het feit dat men er goedkoop, ruim en met uitzicht op groen kan wonen kent de straat problemen. Verloedering, vandalisme, werkloosheid, zwerfafval - het imago van de straat ligt al een lange tijd op zijn gat. Er is inmiddels geld vrijgekomen van de overheid om dit deel van Holtenbroek een boost te geven. Zo zijn er verschillende projecten van start gegaan vanaf 2008, en omdat zwerfafval een ergenis blijkt te zijn onder de meeste bewoners zijn er al een aantal keer schoonmaakacties georganiseerd, ook komt de veegwagen hier iets vaker langs. De vraag is of op de lange termijn alle problemen zullen verdwijnen, meer onderhoud en toezicht kunnen verloedering tegen gaan, daarnaast zou stadsvernieuwing (het opknappen van woningen) een mooie uitkomst kunnen bieden. Toch is het niet aanemelijk dat in de toekomst alle problemen als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen, maar er is zeker sprake van verbetering.
7) Graffiti in de Porporastraat: de een vind het verloedering en vandalisme, de ander vind het kunst. Toch is graffiti een probleem waar bijna elke wijk mee heeft te kampen, en zo ook Holtenbroek. Tot nu toe hebben we vooral positieve punten van de wijk uitgelicht in onze fietstocht - maar om een genuanceerd beeld te krijgen van de wijk is het uiterst belangrijk dat u ook kennis maakt met de aandachtspunten van de wijk.
8) Groenvoorziening aan het zwarte water: vergist u zich niet, Holtenbroek is een wijk met een hoop groen! Over de hele wijk kunt u grasvelden, meertjes en natuur vinden. Zélfs het dichtbebouwde winkelcentrum heeft ruimte overgelaten voor een mooi meertje waar men kan recreeeren. Maar nu wordt de gemiddelde natuurliefhebber waarschijnlijk niet heel warm of koud van een grasveldje hier en daar. Toch heeft Holtenbroek zó veel meer te bieden! Holtenbroek grenst aan het zwarte water, een prachtig stukje natuur dat nieuwe mogenlijkheden opent om te recreeeren. Een goed voorbeeld hiervan is de Jachthaven (plezierhaven) van Holtenbroek, of misschien kiest u liever een leuk strandje in de zomer. TIjdens onze fietstocht komt u langs het grootste gedeelte van het meer. Laat het ons weten in ons gastenboek; wat was uw indruk van het Zwarte water?
9) Twistvlietbrug brug (verbinding Holtenbroek en Stadshagen): De Twistvlietbrug verbindt Holtenbroek met naastgelegen woonwijk Stadshagen. De brug werd gebouwd in 1999 en is 195 meter lang. De brug ligt deels in Holtenbroek, deels in Stadshagen. Maar ondanks het feit dat de brug niet volledig in Holtenbroek ligt, is het toch een belangrijk onderdeel van de infrastructuur in de wijk. De brug heeft een iconische vorm - vandaar dat we hem hebben opgenomen in de fietstocht. De brug is niet alleen verantwoordelijk voor de verbinding tussen de twee wijken, daarnaast is het ook nog een knap staaltje architectuur. De brug vergroot het netwerk van Holtenbroek, de wijk is toegankelijker en sneller te bereiken vanuit noord-Zwolle. In de volksmond wordt de brug vooral 'de Twistvliet' of ''de bestek-brug'' genoemd - waarom de brug de bestekbrug heet zullen we nog even geheim houden. Mocht u van plan zijn om er daadwerkelijk op uit te gaan wordt deze bijnaam u waarschijnlijk vrij snel duidelijk. De brug is alleen toegankelijk voor voetgangers, fietsers, bussen en taxi's, waardoor het er vrij rustig is. Voor de veiligheid zijn er lantarenpalen geplaatst, zodat u nooit in het donker loopt.
10) De Klooienberg: De klooienberg is een boerderij gelegen op de dijk aan het Zwarte Water. Het wordt omringt met de natuur die we eerder ook al hebben besproken. Aan de binnenzijde van de dijk liggen de stallen, het erf en er is zelfs nog plaats voor een akker, in de uiterwaarden liggen nog een aantal weilanden die allemaal bij de boerderij horen. In het hoofdgebouw is een kinderdagverblijf actief en daarnaast er is er ook nog ruimte voor buitenschoolse opvang. Veel werk wordt gedaan door vrijwilligers uit de wijk, maar ook door bekwaam personeel. Van alle vrijwilligers zijn er een hoop jongeren op de boerderij die hun steentje bijdragen aan het onderhoud van de dieren - dit vanwege de maatschappelijk stage die moet worden afgerond op de meeste middelbare scholen. De boerderij draagt, samen met veel andere ontmoetingsplekken, bij aan de verbetering van de sociale cohesie in de wijk - men leer elkaar kennen, en de verdeeldheid in de wijk neemt op deze manier af. Bovendien zou je kunnen stellen dat dankzij de Klooienberg de sociale dimensie van het burgerschap wordt verbreed. Het is aan de gemeenschap om deze boerderij zo goed mogelijk te onderhouden. Op de boerderij zijn natuur en dieren uitgangspunt, mocht u een dierenliefhebber zijn is het zeker de moeite waard om even langs te wippen bij de kippen en de geiten. De boerderij is een volwaardige wijkvoorziening waar vaak kinderactiviteiten plaatsvinden, maar ook voor de volwassen is hier genoeg te doen. Zo wordt de ruimte in de boerderij regelmatig gebruikt door organistaies uit de omgeving. De Klooienberg is nog een restant van een heel aantal boerderijen die zijn gesloopt bij de stichting van holtenbroek. De boerderij is dus een van de oudste gebouwen in de wijk - en dus ook deel van de geschiedenis. Oftwel, het is zeker de moeite waard om hier even langs te fietsen!