Wat is een buurtprofiel en hoe kan het u helpen?

Een buurtprofiel is een opsomming van de belangrijkste kenmerken van een bepaalde buurt. Deze kenmerken luiden als volgt: bewonerskenmerken, woningskenmerken en omgevingskenmerken. Dit alles samen vormt een (vrij statistische) analyse van de wijk. Wij zullen de statestieken aan bot laten komen, maar vervolgens hier ook een conclusie aan verbinden. Zo valt een hoog percentage allochtonen te linken aan een multiculturele wijk. Deze kenmerken kunt u gebruiken als aanvulling op uw eigen ervaringen met Holtenbroek - de sfeer, de fietstocht, de voorzieningen enzovoorts.

Holtenbroek is opgedeeld in vier delen, maar wij hebben besloten dat het duidelijker is om naar Holtenbroek als één geheel te kijken. Mocht u vragen hebben over een sub-wijk binnen Holtenbroek kunt u altijd ons gastenboek raadplegen.

[BRON: NOTE.NL]

De bewonerskenmerken van Holtenbroek

Groote van huishoudens: veel eenpersoonshuishoudens, gemiddeld aantal huishoudens met kinderen, gemiddels aantal huishoudens zonder kinderen.

Etnictiteit: hoog percentage niet-westerse allochtonen, absoluut een multiculturele wijk waar veel nationaliteiten samenkomen.

Inkomen: laag tot gemiddeld - Holtenbroek is een wijk die vooral aantrekkelijk is voor mensen met een lager inkomen.

Gezinsfase/leeftijd: ongeveer 20 % van elke leeftijdcatogorie gemiddeld over heel Holtenbroek. Op eerste gezicht een goede verderling van jong en oud, toch zitten er aanzienlijke verschillen in deze verdeling tussen de buurten.

De woningskenmerken van Holtenbroek

Ouderdom: in 1960 zijn de eerste woningen gebouwd, een deel van deze woningen zijn inmiddels gesloopt. In de loop der jaren heeft Holtenbroek zich steeds verder uitgebreid. Verder staat er inmiddels ook aardig wat nieuwbouw (2013) als gevolg van herstructering en stadsvernieuwing. 

Eigendom: Veel huurwoningen, en goedkope koopwoningen. Langzamerhand wordt dit steeds dichter naar elkaar toegetrokken. Een gezonde balans van koop en huurwoningen is goed voor de wijk in het algemeen.

Woningtype: Rijtjeshuizen, flats, galerijflats, twee onder een kap.

Staat van onderhoud: Verschilt enorm, de meeste huizen zijn netjes onderhouden. Toch komen zaken als verloedering in Holtenbroek iets vaker voor dan in de rest van Zwolle. Dit is vooral omdat een aantal straten in de wijk slecht scoren op het gebied van onderhoud, over het algemeen kun je vaststellen dat Holtenbroek redelijk goed onderhouden wordt. 

De omgevingskenmerken van Holtenbroek

Directe omgeving van woningen:

Straat: De stoep en straat zijn netjes onderhouden - dit wordt gedaan door de gemeente. Wél zijn een aantal probleemstraten vaker slachtoffer van zaken als Graffiti en zwerfend vuil. De gemeente doet haar best om ook deze straten netjes te onderhouden. Zo komt de veegmachine in probleemstraten vaker langs. 

Groenvoorzieningen: De groenvoorzieningen in Holtenbroek zijn uitstekend - het Zwarte water bied veel mogelijkheden om te recreeeren in de natuur. Maar daarnaast zijn er ook genoeg grasveldjes en bomen/struiken om de wijk aan te kleden.

Voorzieningen: Het aantal voorzieningen is de afgelopen jaren sterk toegenomen, waar de ontbrekende voorzieningen eerst een probleem waren voor de wijk zijn er nu genoeg bijgekomen. Het wijkcentrum, de speeltuin en het Deltion college zijn hier een aantal voorbeelden van.

Toegankelijkheid: Het is vrij makkelijk om de wijk binnen te komen, als je eenmaal in de wijk bent beland dan wordt alles een stuk onoverzichtelijker. Persoonlijk had ik het gevoel dat een aantal straten/blokken ontzettend op elkaar leken, dit werkt vrij verwarrdend. Zodra je de wijk leert kennen is dit natuurlijk geen obstakel meer is.

 

Bent u benieuwd naar de precieze percentages van élk apart gedeelte van Holtenbroek?